Snus i bloggenSykkel-lydighet med hund

Hvordan få hunden til å løpe pent ved sien av sykkelen? 
(se film nederst i innlegget)


Chanel er en gjeterhund, og det har vi fått merke når det kom syklister syklende forbi henne. Da snudde hun på femtiøringen, og jagde dem, nappa i hjulene, og kasta seg foran for å stoppe sykkelen, mens kjeften hennes gikk i høygir på fullt volum. Her trengtes det trening!

Mål med treninga: Få Chanel til å la fremmede syklister være i fred, og kunne ha henne med på sykkeltur, løpende løs ved siden av sykkelen. 

Det første vi gjorde i treninga, var å gå til et sted jeg vet det er mange syklister. Der satte vi oss med klikker og godbiter, og rett og slett øvde oss på å kikke på syklister uten å ta dem. Først klikket jeg når hun så på meg istedenfor syklisten, så klikket jeg for når hun satt rolig og bare kikket på syklisten som suste forbi. Denne treninga har gjort at hun lar syklister være helt i fred, noen ganger kommer hun tilogmed bort til meg og setter seg på plass (uten at jeg ber om det)  når det kommer en syklist. 

Så var det å trene når jeg selv satt på sykkelen. Med en gang jeg tok i en sykkel, rabla det for henne, hun hoppet rundt sykkelen og gjeta den inn i små sirkler. Det var rett og slett farlig, da instinktet hennes sier at hvis hun står foran sykkelen, vil den stoppe eller svinge. Og det er det jo ikke alltid den gjør. 

Det første jeg gjorde da, var å ta henne i bånd på venstre siden, og trille sykkelen på høyresiden. Her roser jeg henne når hun går pent ved siden av meg, som om sykkelen ikke hadde vært der. (Man kan sikkert bruk klikker her også, men det blir veldig mye å ha i hendene, med hund, sykkel, godbit og klikker!). Etterhvert som dette gikk supert, tok jeg båndet rundt hånda, og satte den ene foten på pedalen, og trillet bortover (sånn jeg henger på den ene siden av sykkelen med begge bena, men lener vekta på sykkelen så jeg triller sammen med den. Skjønner...?). Her måtte hun begynne å løpe jevnt med sykkelen, og hun må konsentrere seg mer om å holde seg rolig uten å bjeffe. Her brukte vi litt tid i begynnelsen, men er man flink og roser masse på de riktige stedene, er det her man virkelig legger grunnlaget! Det jeg gjorde når Chanel begynte å tulle, var bare å stoppe helt, og begynne på nytt. Det er fordi Chanel syns det er gøy å løpe med sykkel, og det å fortsette vil derfor være en belønning for henne. 

Neste steg er å sette seg på sykkelen (fremdeles med bikkja i bånd) og gjenta strategien. Her bruker jeg bånda til å plassere henne akkurat der jeg vil ha henne ved siden av sykkelen. Jeg vil ha henne litt bak der jeg selv sitter, slik at jeg ikke kjører på henne når jeg svinger til venstre. Da lager jeg også lenger reaksjonstid til meg selv hvis hun skulle bykse frem foran hjulet. Her er det også kjempeviktig å rose MASSE når bikkja går der du vil, og hvordan du vil. Hvis du er veldig konsekvent og presis med rosen, er det akkurat der bikkja vil gå når den går løs. 

Når hunden kan gå med slakt bånd, og lyder på alle dine muntlige kommandoer, kan du gjøre samme øvelser uten bånd. Her gjelder samme prinsipp: Ros masse når bikkja går pent, stopp helt og begynn på nytt hvis hunden begynner å tulle. For Chanel er det en slags straff å stoppe, mens det å sykle videre eller fortere er en belønning. Hvis hun har gått pent ved siden av sykkelen en stund, vil det derfor være en kjempebelønning for henne å spurte ved siden av sykkelen mens jeg tråkker alt jeg har! 

Tilslutt kan man sykle med hunden ved siden av, og begynne å trene på lydighetsøvelser fra sykkelen. Jeg har øvd litt på stå under marsj fra sykkel, som også er en veldig praktisk øvelse man kommer til å få bruk for! (Feks når man skal over vei) 

Her kan du se hvordan det foreløpige resultatet har blitt med Chanel: 


Signaturbloglovin

Ingen tilbakemeldinger

Make my day og gi din tilbakemelding!

Takk for kommentaren!

✿ Sheltiedagboka ✿

En blogg om alt som skjer med sheltien min Chanel! For lån av bilder eller spørsmål, ta kontakt på karolinekicki@hotmail.com eller her på bloggen!

PitaPata - Personal picturePitaPata Dog tickers
hits
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...